Dementie: De diagnose

Vergeetachtigheid is nog geen dementie

Bij gewone vergeetachtigheid gaat het om details, bijvoorbeeld niet meer precies weten wie u allemaal hebben gefeliciteerd met uw verjaardag. Iemand met dementie kan vergeten dat hij zijn verjaardag heeft gevierd. De dementerende vergeet de hele situatie.

Bij vergeetachtigheid weet u het wel, maar u kunt er niet opkomen. Een naam kan later weer te binnen schieten en u herkent de naam feilloos als iemand anders die noemt. Dat betekent dat de naam wél in het geheugen was opgeslagen, maar moeilijk kon worden teruggevonden. De herkenning is dus wel normaal.

Bij dementie is het alsof de informatie helemaal uit het geheugen verdwenen is, waardoor herkenning onmogelijk is.

Bij vergeetachtigheid kunt u nog nieuwe informatie opnemen, al gaat het misschien wat langzamer en kost het meer moeite dan vroeger.

Bij dementie komt er weinig of geen nieuws meer in het geheugen omdat het leervermogen steeds verder afneemt. De dementerende vergeet ook wat hij eerder wél wist, de namen van de kinderen, maar bijvoorbeeld ook hoe je een boterham moet smeren.

Dagelijks leven

Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan zijn eigen huishouden doen, de financiën regelen of ergens naar toe reizen. Bij dementie zal dit al gauw te moeilijk blijken.

Wanneer naar de huisarts

Een bezoek aan de huisarts is aangeraden als u een abnormale vergeetachtigheid of een duidelijke verstoring van het dagelijkse leven ziet. Abnormale vergeetachtigheid kan zich op vele manieren uiten. Het onthouden van namen, adressen en telefoonnummers gaat achteruit, men kan de weg niet meer vinden, raakt dingen kwijt, vergeet het licht of gas uit te doen of kan niet meer goed met geld omgaan. Een waarschuwingsteken is ook dat belangrijke afspraken worden vergeten. Een onderzoek door de huisarts is ook gewenst bij regelmatige valpartijen. Of bij plotseling krachtverlies in armen of benen, ook als dat langzaam weer herstelt. Let ook op bij een scheve mondhoek, dubbelzien, bij vaak verslikken of moeilijkheden bij het praten.

Om een beeld te krijgen zal de huisarts vragen stellen aan de patiënt om te kijken hoe het geheugen is.  Daarnaast zal de huisarts ook vragen stellen aan de patient en aan de naaste over  het functioneren van de patiënt in het dagelijks leven. Uiteraard vindt er ook een uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats.

Specialist

Bij een vermoeden dat er mogelijk sprake is van dementie, zal de huisarts de patiënt in de meeste gevallen doorverwijzen naar een specialist voor nader onderzoek. Dit kan een geriater, neuroloog, of psychiater zijn.

Meer informatie over het geheugenonderzoek door de geriater in het: Deventer Ziekenhuis vindt u hier
Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen vindt u hier

Boeken

Diensten